Βιβλιοθήκες, εύκολες, οικονομικές και… παιχνιδιάρικες!


Πριν από λίγο καιρό, «π.κ.» (προ καραντίνας) μιλούσα με μία φίλη που ήθελε να φτιάξει μία τεράαααστια βιβλιοθήκη στο σπίτι της.

Της είπα τη σκέψη ώστε να μην της στοιχίσει ακριβά, όμως ο εγκλεισμός πήγε το project για αργότερα…

Πριν από λίγες ημέρες πάλι το ίδιο: Βρεθήκαμε με κάτι φίλους που μόλις είχαν μετακομίσει και επ’ ευκαιρία της «απελευθέρωσης», μας κάλεσαν για πίτσα, μπύρες και… καλορίζικα!

Πολύ ωραίο το σπίτι, αν και η μετακόμιση τους είχε στοιχίσει έναν «κούκο», οπότε η ανανέωση και η αγορά επιπλέον επίπλων πήγε στο κουτί με τα… όνειρα!

Πάνω στην κουβέντα ο φίλος μου με ρωτάει: «δεν έχεις καμιά ιδέα για μια φτηνή βιβλιοθήκη;»

Εννοείται πως είχα (εδώ είναι που μου βγαίνει όλη η ψωνιά!!!!), οπότε σήμερα -αρχικά για τον κολλητό μου αλλά και για σένα- θα σου προτείνω, δυό τρεις βιβλιοθήκες, εύκολες, γρήγορες και πάνω απ΄ όλα οικονομικές! Ξεκινάμε λοιπόν:

Τι θα χρειαστείς (ανάλογα με το μέγεθος της βιβλιοθήκης):

 • Ξύλα που μπορεί να είναι τάβλες οικοδομής, έτοιμα ράφια αγορασμένα από κατάστημα τύπου Leroy Merlin ή Praktiker, ή τάβλες ρετάλια από ξυλουργείο.
 • Τσιμεντόλιθους, τούβλα, πυρότουβλα ή Αblock. Αυτά θα σου χρειαστούν για να φτιάξεις τους υποτιθέμενους ορθοστάτες, ανάλογα με το κέφι σου.

toybla

 • Κόλλες ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις, βίδες με ούπα και κάποιες γωνιές (για σιγουριά).
 • Λούστρο και μπογιές αν θες να γίνεις λίγο… παιχνιδιάρης

Σχεδιασμός και «προδιαγραφές»

 1. Πρέπει το πάτωμα του σπιτιού σου να είναι ίσιο και να μην έχει καμία κλήση.
 2. Πρέπει να υπολογίσεις το μήκος και το ύψος ώστε να είναι η κατασκευή σου σταθερή (καλό είναι το ύψος να μην υπερβαίνει το μήκος της βιβλιοθήκης)
 3. Καλό είναι τα ράφια σου να μην υπερβαίνουν το 1,30m και να είναι ανόμοια! Έτσι και πιο εύκολα και πιο οικονομικό να τα βρεις (αν πρόκειται για όχι έτοιμα ράφια) και σίγουρα δεν θα σου κάνουν «κοιλιά» αν βάλεις βαριά βιβλία και αντικείμενα.
 4. Το πάχος των ξύλων που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να είναι περίπου 3,5-5cm (ανάλογα με το υλικό αυτό είναι κλασσικό πάχος) και αν σε extreme κατάσταση θες να πειραματιστείς με γυάλινα ράφια το πάχος πρέπει οπωσδήποτε να είναι πάνω από 1cm (αυτό θα σου στοιχίσει λίγο ακριβότερα)

Κατασκευή και στήριξη

Το πιο σημαντικό είναι η βάση: Πρέπει η πρώτη σειρά τούβλα, τσιμεντόλιθοι, Αblock ή ότι άλλο υλικό χρησιμοποιείς να είναι απόλυτα μετρημένο και οι αποστάσεις να είναι σωστές.

 1. Ανεβαίνεις με το ίδιο υλικό προς τα πάνω ώστε να αφήσεις απόσταση από το έδαφος για το πρώτο ράφι (αλλιώς θα βρίζεις κάθε φορά που θα βάζεις σκούπα).
 2. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Η δεύτερη σειρά τούβλων πρέπει να είναι περίπου 1-1,5cm πιο μέσα διότι υπάρχει το σοβατεπί (οπότε θα πρέπει να ακουμπήσει τον τοίχο για να μην σου έρθει στο κεφάλι)
 3. Τα τούβλα που θα σου δημιουργήσουν τους ορθοστάτες μπορείς να τα κολλήσεις μεταξύ τους για καλύτερη στήριξη.
 4. Όταν φτάσεις στο ύψος που θες (συνήθως το ύψος αυτό είναι από 20cm και πάνω) βάζεις το πρώτο ράφι, το οποίο είτε βιδώνεις είτε κολλάς στον ορθοστάτη σου.
 5. Συνεχίζεις να ανεβαίνεις ανάλογα με το σχέδιο που θέλεις να δώσεις στη βιβλιοθήκη σου.
 6. Για καλύτερη στήριξη στο τελευταίο ή προτελευταίο ράφι βιδώνεις δυο γωνιές τις οποίες με βίδες και ούπα στερεώνεις στον τοίχο και η βιβλιοθήκη σου είναι έτοιμη!

Παίξε λίγο, μη φοβηθείς

Αν είσαι… παιχνιδιάρης απόδειξέ το και βάλε λίγο χρώμα και φως στη ζωή σου!

 • Μπορείς να βάψεις τους ορθοστάτες σου από ότι υλικό και αν είναι.
 • Μπορείς να λουστράρεις ή να βάψεις τα ράφια.
 • Μπορείς να κολλήσεις κάτω ή πίσω από τα ράφια σου τανειά led ή να βάλεις φως (μόνο αν χρησιμοποιήσεις μεγάλους τσιμεντόλιθους) μέσα στους ορθοστάτες σου!
 • Πίστεψέ με δεν είναι καθόλου δύσκολο και όπως μου αρέσει να λέω, «δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο»!

Βιβλιοθήκη… αλλιώς!

Αν θες να σου βάλω λίγο δύσκολα μπορείς να κάνεις βιβλιοθήκη με μπουκάλια  (ΠΡΟΣΟΧΗ: ομοιόμορφα όλα και αρκετά μεγάλα).

 • Εδώ το δύσκολο είναι ότι θα πρέπει τα ράφια να είναι ομοιόμορφα, από πολύ καλό υλικό και να ξέρεις να χειριστείς το ποτηροτρύπανο (είναι το εξάρτημα που ανοίγει μεγάλες τρύπες σε ξύλο).

Ποτηροτρύπανα

 • Τα ράφια πρέπει να είναι διπλά (δεν τη φωτογραφία) ώστε να εξέχουν οι «λαιμοί» των μπουκαλιών (εδώ -και αυτό είναι το δύσκολο) πρέπει να κάνεις εσοχή στο ράφι που θα ακουμπάει στους «λαιμούς» ώστε να έχεις καλύτερη στήριξη)
 • Εκτός αυτού πρέπει να κολλήσεις τα μπουκάλια με το ξύλο (για σταθερότητα) και να είναι μικρή σε μέγεθος γιατί διαφορετικά η σταθερότητα θα είναι θέμα.

Αντίστοιχη και αρκετά εύκολη βιβλιοθήκη είναι αυτή με καφάσια αλλά εδώ πρέπει:

 1. Να είναι πολύ καλής ποιότητας.
 2. Να τα τρίψεις και να λουστράρεις για να μην έχουν σκλήθρες (αγκίθες ξύλου που μπορεί να σε τραυματίσουν).d7eef4b62f57910cd6603edba56be271
 3. Πρέπει να τα βιδώσεις μεταξύ τους πολύ προσεκτικά γιατί συνήθως τα καφάσια φτιάχνονται από πολύ λεπτό ξύλο.
 4. Να φτιάξεις βάσεις στο εσωτερικό των καφασιών από ξύλο ή τζάμι (καλύτερα τζάμι) για να μην πέφτουν τα βιβλία ή τα αντικείμενα από τις «χαραμάδες»
 5. Μπορείς και να βάψεις τα καφάσια ανάλογα με το γούστο σου και τον χώρο για τον οποίο προορίζεται (ειδικά αν την βάλεις σε παιδικό δωμάτιο!

 

Αυτά για σήμερα!
Καλή διασκέδαση, καλή επιτυχία και αν χρειαστείς βοήθεια
στείλε ένα mail (papadakis.ion@gmail.com) και… εδώ είμαστε!

 

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Βιβλιοθήκες, εύκολες, οικονομικές και… παιχνιδιάρικες!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s